Ana Sayfa
Duyurular
Öğrencimize Tübitak 2214-A Desteği

Öğrencimize TÜBİTAK 2214-A Desteği

Sakarya Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Doktora Öğrencisi Hüseyin Serbes’in gençlik altkültürleri üzerine odaklanarak fotokopiden dijitale fanzin kültürünü araştırdığı doktora çalışması TÜBİTAK 2214-A kapsamında yurtdışı araştırma bursu almaya hak kazandı.

Sakarya Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Güzel’in danışmanlığında yürütülen Doktora öğrencisi Hüseyin Serbes’in “Fotokopiden Dijitale Yeraltı Yayıncılığı: Türkiye’de Fanzin Altkültürünün Soykütüksel Çözümlemesi” başlıklı tez çalışması, TÜBİTAK’ın 2214-A Yurt Dışı Doktora Sırası Araştırma Burs Programı çerçevesinde desteklenmeye değer bulundu.

Dağıtıldığı mekanlardan iletişim süreçlerine yaşanılan bir gençlik hareketinin sanatsal, politik ve kültürel bağlamda incelendiği tez çalışması, mevcut kavramsal ve kuramsal literatür, metodolojik bağlamlar ile alternatif üretim açılarından özgün değere sahiptir. Bu anlamda, doktora düzeyinde alanında ülkemizdeki ilk çalışma olacak olan bu araştırma, fanzinleri iletişim ve etkileşim biçimleri, gündelik hayat ve yeniden üretilebilirlik, ekonomi politik, metalaşma ve dijital üretim çağındaki konumu gibi birçok bağlamda alternatif hayata etki eden şekliyle ele alıyor.

Çalışmalarını İngiltere’de Sürdürecek

Doktora öğrencisi Hüseyin Serbes, tez süreci boyunca çalışma için hedeflenilen araştırma tasarımının yöntem ve teknikleriyle ilgili olarak İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan University of the Arts London’a gidecek. Serbes, Grafik Tasarım ve Altkültürler Araştırma Merkezi’nde Dr. Russ Bestley danışmanlığında gençlik altkültürlerinin iletişim medyaları olan fanzinleri disiplinlerarası bir sorgulamayla araştırmayı hedefliyor. Altkültür grupları tarafından stilistik, felsefi ve ideolojik konumlarını iletmek ve tanıtmak için kullanılan grafik iletişim stratejilerine odaklanacak çalışma, ülkemizdeki fanzin kültürü ile karşılaştırılacak. Bu bağlamda, araştırma merkezinin sunduğu olanakların toplumsal, kültürel, ekonomik ve politik süreçlerle incelenerek tez sürecinin geliştirilmesi hedefleniyor. Ayrıca, araştırmacı Hüseyin Serbes, Londra’daki üniversitede Türkiye’nin gençlik altkültürleri üzerine bir dizi sergi açarak ülkemizin kültürel çalışmalarının örneklerini sunacak.