Yunus Emre Enstitüsü tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, Enstitü tarafından geliştirilen Türkçe Yeterlik Sınavı’nda başarılı olan adaylara verilen Türkçe Yeterlik Belgesi’nin avantajları, yabancılar için TYS’yi cazip kılmaya devam ediyor. Enstitü, dünya çapında bulunan temsilciliklerinde ve Türkiye’de Ankara, İstanbul ve Kilis’te 21 Eylül tarihinde eş zamanlı olarak Türkçe Yeterlik Sınavı’nı uygulayacak. TYS’nin başvuru işlemleri, 25 Ağustos tarihine kadar sinav.yee.org.tr adresi üzerinden yapılabilecek. Türkçe Yeterlik Sınavı’nın sonuçları ise sinav.yee.org.tr internet adresinden ilan edilecek.
TYS üç oturumda gerçekleşmektedir. TYS’nin 1. ve 2. oturumundaki bölümler (okuma, dinleme, yazma) grup sınavı olarak; 3. oturumundaki bölüm (konuşma) ise her bir aday için ayrı ayrı uygulanır. 1. oturum toplam 135 dakika, 2. oturum 60 dakika, 3. oturum 15 dakika olmak üzere sınavın tamamı 210 dakika sürmektedir.
Sınavda başarılı olan adaylara puanlarına göre B2 ve Cl düzeylerinde Türkçe Yeterlik Belgesi verilmektedir. ALTE Kalite Nişanına (Q-mark) sahip olan Türkçe Yeterlik Belgesi Türkçenin ilk uluslararası geçerliğe sahip dil yeterlik belgesi özelliği taşımaktadır.
Türkçe Yeterlik Belgesi’ne sahip olan adaylar, Türkiye’de herhangi bir kurumda okuma hakkı kazandıklarında Türkçe hazırlık sınıfı okumaktan muaf tutulmaktadırlar. Ayrıca Türkçe öğretmenlik, rehberlik veya tercümanlık yapmak isteyen yabancılardan da Türkçe Yeterlik Belgesi istenmektedir. Türkçe Yeterlik Belgesi iş başvurularında bireylere büyük avantaj sağlamaktadır.
TYS ile ilgili ayrıntılı bilgiye tys.yee.org.tr adresinden ulaşabilirsiniz.